Leuk dat je onze site hebt gevonden. Hier kun je verslagen, foto's, huiswerk, tips & trucs en andere informatie over de Start to Runtrainingen in Leeuwarden vinden.

zondag 19 september 2021

3e Training / 18 september 2021

Alweer de derde training en wat was het prachtig weer.

Afgelopen woensdagavond zijn we met de huiswerktrainingen gestart. Zo'n 6 lopers waren hierbij aanwezig. Ook komende woensdagavond is iedereen natuurlijk weer welkom bij sporthal “Het Kalverdijkje”. Kan je onverhoopt niet komen, doe dan het huiswerkprogramma zoals we wekelijks in de groepsapp vermelden, voor jezelf. We willen benadrukken dat het afwerken van alleen het minutenprogramma op zaterdagochtend niet volstaat. Begin altijd met een hele rustige warming-up, de rek- en strekoefeningen die je hebt geleerd (voer ze rustig en technisch goed uit) en doe dan pas het hoofdprogramma/de kern. Vergeet de cooling-down niet.

Na de warming-up en het dynamisch “rekken en strekken” was het weer tijd voor de wekelijkse loopscholing. Het belangrijkste  aandachtspunt bij deze training is het belang van het goed gebruiken van je armen. Zo wordt er aandacht besteed aan het belang van de armhouding- en beweging. Zo worden er oefeningen in coördinatie met de loopbeweging uitgevoerd. Met name wordt ook uitgevoerd hoe het niet moet. Dit maakt je bewust van hoe belangrijk de armfunctie is. Zie verder onderstaande theorie.


De theorie: laat de ellebogen in een hoek van 90 graden blijven, ontspan en laat de armbeweging scharnieren vanuit de schouders. Ontspan de handen en buig de vingers losjes gebogen. Uitslag van de armen: vanaf de‘broekzak’ tot iets voor je buik zonder de middenlijn (navel) te kruisen. Bij de warming-up werd dit al geoefend waarbij de snelheid van de armbeweging afwisselend werd verhoogd en verlaagd. Veel gemaakte fouten zijn de trommelbeweging, de boksbeweging, armen laten hangen, armen voorlangs kruisen (veel gezien!) en opgetrokken gespannen schouders met een kleine hoek in de armen.

Tevens werd de tripling geoefend, overgaand in een lichte kniehef (teen niet laten hangen!) en vervolgens naar de loopbeweging.

De kern bestaat uit minutenloopjes: 3, 4 en 5 minuten op gezellig kletstempo, daarna 3 maal 2 minuten op ‘ik kan nog praten maar iets minder veel-tempo’. We noemen dit wel D (duurloop) 1 – en D2 tempo. Iedere keer is er een actieve herstelpauze van 2 minuten.


Het parcours ging om het meertje nabij de "beruchte kikkerbult". 

Tegen elven, na een korte cooling-down, waren we na dit vrij intensieve programma terug op de parkeerplaats voor de koffie/thee en koek. Er is lekker en fanatiek getraind. 


Geen opmerkingen: