Leuk dat je onze site hebt gevonden. Hier kun je verslagen, foto's, huiswerk, tips & trucs en andere informatie over de Start to Runtrainingen in Leeuwarden vinden.

maandag 26 september 2016

Training 24 september 2016

Deze tweede zaterdagochtend hadden we weer prima weer. In het begin wat frisjes maar degenen die eerst wat warmer gekleed waren kregen het al snel te warm. Tijdens het hardlopen ervaar je een hogere temperatuur. Je mag bij de buitentemperatuur gerust 7 graden optellen. Je (lichaams)thermostaat geeft (als voorbeeld) 25 graden aan terwijl het maar 18 graden is. 

We mochten ongeveer 20 lopers verwelkomen. Eddie en Roelof zijn vandaag de trainers. Eddie houdt een kort praatje met onder meer aandacht voor de inschrijvingen bij de KNAU, de schoenen (zeer belangrijk dat je op goede schoenen loopt die passen bij jouw voeten en loopstijl), tekencontrole.

Onze fysiotherapeut Martijn van der Windt van Spectrum is nog afwezig maar zal naar verwachting volgende week aanwezig zijn.

Na het inlopen met beweeglijkheidsoefeningen volgt het statisch rekken en strekken (met spelletjes!). Het belang hiervan is in de eerste training uitgelegd. In deze training wordt kort stilgestaan bij tempodosering en ademhaling. Het verschil tussen buik- en borstademhaling wordt uitgelegd. Belangrijk is om zoveel als mogelijk vanuit de buik te ademen. De longen worden dan optimaal gebruikt.

Tempodosering is hier eigenlijk nauw mee verbonden. Door niet al te snel te lopen wordt ervoor gezorgd dat:

  • ·          De ademhaling gemakkelijker kan worden gecontroleerd;
  • ·         Spieren en pezen nog niet te zwaar worden belast;
  • ·         Het duurvermogen verbetert;
  • ·         De vetverbranding wordt gestimuleerd;
  • ·         De coordinatie beter kan worden uitgevoerd en het simpelweg plezieriger loopt! 

Tijdens de loopscholing wordt veel aandacht besteed aan de juiste loophouding, het gebruik van de armen (en ook hoe het voelt als je je armen niet gebruikt) en de loopbeweging (met name ' hakken-billen').
De kern/het hoofdprogramma: 1, 2, 3, 2 en 4 minuten hardlopen. Tussen het hardlopen zit telkens een pauze van twee minuten. Dit verloopt prima. Velen zijn nu al verrast door de gemaakte progressie. 

Na de cooling down is er zoals gebruikelijk koffie/thee en koek.

Komende woensdag is er weer een huiswerktraining tussen 19.00 uur en 20.00 uur vanuit het Kalverdijkje. . Een aanrader!

Volgende week leggen wij 'pen en papier' op tafel. Wij zouden het leuk vinden als jullie je ervaringen met het lopen, de trainingen etc. kort willen opschrijven. Zet je naam er svp even bij. De reacties/ervaringen plaatsen wij op deze site.


Veel succes met de training deze week, voor jezelf of bij de huiswerkgroep.

Geen opmerkingen: