Leuk dat je onze site hebt gevonden. Hier kun je verslagen, foto's, huiswerk, tips & trucs en andere informatie over de Start to Runtrainingen in Leeuwarden vinden.

maandag 24 september 2018

Training 22 september 2018


Om 9:30 stonden weer een mooie groep lopers klaar voor de tweede training. Ditmaal was Rutger Wagenaar van Fysio058  in Leeuwarden aanwezig en gaf kort uitleg over eventuele blessure behandeling door Fysio058. Hij zal met enige regelmaat  bij de trainingen op zaterdag aanwezig zijn. Hij attendeerde de lopers op de mogelijkheid om bij eventuele pijnklachten of vragen binnen te lopen tijdens het gratis klachtenspreekuur op maandagavond tussen 18.30 en 19.30 uur bij Fysio058 aan de Elzenstraat. Meer informatie over Fysio058 vind je bovenstaand in één van de tabbladen.

Roelof kon niet aanwezig zijn. Yldau, Start to Runtrainer in het voorjaar, nam zijn taak over.


We gaan nu de koudere periode in. Wat trek je dan aan. Tijdens het hardlopen ervaar je een hogere temperatuur. Je mag bij de buitentemperatuur gerust 7 graden optellen. Je (lichaams)thermostaat geeft (als voorbeeld) 20 graden aan terwijl het maar 13 graden is (meer informatie over kleding vind je in het tabblad "Kledingtips" bovenaan op deze site).

Na het inlopen met beweeglijkheidsoefeningen volgt het dynamisch rekken en strekken. Het belang hiervan is in de eerste training uitgelegd.

Een stukje theorie: tempodosering. Door niet al te snel te lopen wordt ervoor gezorgd dat:
·         De ademhaling gemakkelijker kan worden gecontroleerd;        
·         Spieren en pezen nog niet te zwaar worden belast;
·         Het duurvermogen verbetert·         
·         De vetverbranding wordt gestimuleerd;·         
·         De coordinatie beter kan worden uitgevoerd en het simpelweg plezieriger loopt! 
          
Tijdens de loopscholing wordt aandacht besteed aan ademhaling en de juiste loophouding. Loop altijd goed rechtop. Kruin omhoog en kantel je bekken naar voren en "wees trots" dat je loopt. Kijk niet naar de grond! Hierdoor sluit je enigszins de luchtpijp af en krijg je niet voldoende zuurstof binnen. Kijk altijd naar de Horizon! Tevens wordt het belang van de valbeweging uitgelegd en geoefend. 

Ademhaling:
Bij de inademing komt de buikwand naar buiten die bij de uitademing gelijkmatig teruggaat. De schouders blijven ontspannen en laag. Bij inspanning versnelt en verdiept de ademhaling. Als je te hard loopt ga je hijgen en begin je te verzuren. Dat houd je niet lang vol. Beginners gaan juist vooruit van rustig hardlopen. Praten onderweg! Let vooral goed op een goede uitademing in verband met een volledige lediging van de longen! We oefenen dit ondermeer door 1 hand op de borst en 1 hand op de buik te houden. Iedereen concentreert zich op zijn of haar ademhaling. 

De kern/het hoofdprogramma: 1, 2, 3, 2 en 4 minuten hardlopen. Tussen het hardlopen zit telkens een pauze van twee minuten. Dit verloopt prima. Velen zijn nu al verrast door de gemaakte progressie.

Er wordt nog stilgestaan bij het belang van goede loopschoenen. Het verschil tussen neutrale en pronerende lopers en het type schoen dat daarbij zou kunnen passen (ook rekening houdend uiteraard met breedte en vorm van de voet, gewicht van de loper etc.). Voor een goed en vrijblijvend advies kun je bij Running Center terecht. Je krijgt als loper bij STR 10% korting op de loopschoenen. Neem bij een bezoek dan wel je oude loopschoenen mee.

En het belang van een goede sport beha. Meer informatie hierover bovenstaand in het tabblad kleding.

Na de cooling down is er zoals gebruikelijk koffie/thee en koek.


Komende woensdag is er weer een huiswerktraining tussen 19.00 uur en 20.00 uur vanuit het Kalverdijkje. Een aanrader! Donald is 26 september van de partij.

Geen opmerkingen: