Leuk dat je onze site hebt gevonden. Hier kun je verslagen, foto's, huiswerk, tips & trucs en andere informatie over de Start to Runtrainingen in Leeuwarden vinden.

maandag 13 september 2021

2e Training / 11 september 2021


Heerlijke loopweer.  Het werd al snel echt warm. Tijdens het lopen stijgt je lichaamstemperatuur flink.

Je mag bij de buitentemperatuur gerust 7 graden optellen. Je (lichaams)thermostaat geeft (als voorbeeld) 20 graden aan terwijl het maar 13 graden is.

Na het inlopen met beweeglijkheidsoefeningen volgt het (vooral dynamisch) rekken en strekken.  Het belang hiervan is in de eerste training uitgelegd.

Een stukje theorie: tempodosering. Door niet al te snel te lopen wordt ervoor gezorgd dat:

·        ·          De ademhaling gemakkelijker kan worden gecontroleerd;
·        ·         Spieren en pezen nog niet te zwaar worden belast;
·        ·         Het duurvermogen verbetert;
·        ·         De vetverbranding wordt gestimuleerd;
·        ·         De coordinatie beter kan worden uitgevoerd en het simpelweg plezieriger loopt! 
 
Tijdens de loopscholing/net voor de kern wordt aandacht besteed aan ademhaling, de juiste loophouding, het gebruik van de armen (en ook hoe het voelt als je je armen niet gebruikt, je je armen vooruit strekt of op de hoofd houdt) en de loopbeweging (houding, los in de enkels, en licht voorover vallend-de gestrekte valbeweging-).
 
Ademhaling:
 
Bij de inademing komt de buikwand naar buiten die bij de uitademing gelijkmatig teruggaat. De schouders blijven ontspannen en laag. Bij inspanning versnelt en verdiept de ademhaling. Als je te hard loopt ga je hijgen en begin je te verzuren. Dat houd je niet lang vol. Beginners gaan juist vooruit van rustig hardlopen. Praten onderweg! Let vooral goed op een goede uitademing  in verband met een volledige lediging van de longen! 
 

We oefenen dit onder meer door 1 hand op de borst en 1 hand op de buik te houden. Iedereen concentreert zich op zijn of haar ademhaling. Het goede gevoel komt al snel. Oefen ook eens rustig de buikademhaling op de bank.

De kern/het hoofdprogramma: 1, 2, 3, 2 en 4 minuten hardlopen. Tussen het hardlopen zit telkens een pauze van twee minuten. Dit verloopt prima. Velen zijn nu al verrast door de gemaakte progressie. 
 
 

Vanaf komende woensdag is het ook mogelijk om de huiswerktraining gezamenlijk te doen. We starten om 19.00 uur vanuit Sporthal het Kalverdijkje (bij de hoofdingang van het zwembad). Roelof of Donald zullen dan aanwezig zijn om deze extra training te geven.

Geen opmerkingen: