Leuk dat je onze site hebt gevonden. Hier kun je verslagen, foto's, huiswerk, tips & trucs en andere informatie over de Start to Runtrainingen in Leeuwarden vinden.

maandag 14 april 2014

Training 12 april 2014

Training nummer 6. Eigenlijk een ‘bonustraining’ De zesde zaterdagse bijeenkomst was altijd de afsluiting van het programma van Start to Run in de vorm van een loop van 3 km door de Groene Ster, maar nu niet…! De Atletiekunie heeft in 2014 het aantal trainingen aangepast van 5 naar en 6, waarna de testloop volgt. We verzamelden ons op deze wederom stralende zaterdagochtend om half tien bij ‘de hokjes’ voor een training waarbij de intensiteit weer iets werd opgevoerd.

In het inleidende praatje van Eddie geeft hij aan dat lopers die het Start to Run-programma volgen tegen betaling van 5 euro kunnen doortrainen met de lopers van de 5 kilometer-clinic. Wij hopen natuurlijk dat hier veel gebruik van zal worden gemaakt. In de eerste 5 trainingsweken is veel gebeurd en iedereen heeft heel veel progressie geboekt. We zien het enthousiasme groeien en de verbazing over de gemaakte vorderingen (zie ook het tabje quotes!).
Gewoontegetrouw wordt de groep weer in tweeën verdeeld. Atte is afwezig (caravan ophalen!), waardoor Donald de ‘Atte-rol’ mag vervullen. Vandaag staat een vrij lange ronde door de schaapskooi op het programma. De groep van Eddie en Lydia gaat via de Groningerstraatweg, vervolgens over de brug direct links langs het water richting de boog van Camminghaburen, vervolg langs het water en daarna via de schaapskooi weer richting Groene Ster. De groep van Donald en Roelof neemt het traject in tegenovergestelde richting. Laatstgenoemde groep start rustig dribbelend richting schaapskooi. In de dribbel worden diverse dynamische beweeglijkheidsoefeningen uitgevoerd. Het dynamisch rekken- en strekken wordt aan de rand van het meer nabij de schaapskooi uitgevoerd. De bekende ‘groepsknuffel’ zorgt weer voor de nodige hilariteit. Maar ook: alle spiergroepen worden keurig in volgorde van beneden naar boven voorzichtig op rek gezet.

De loopscholing van de Atte-groep wordt door Donald verzorgd. Oeps, pilonnen vergeten. Het gele petje van Roelof fungeert als markereringspunt. De groep geeft aan dat de oefeningen iets anders worden uitgevoerd. Uitgelegd wordt dat het wel dezelfde oefenstof is, alleen iets dynamischer (en hoger!) uitgevoerd. Donald legt nogmaals de nadruk op het belang van een goede looptechniek/loophouding. In het verslag van de training van 5 april is de juiste techniek en houding in 6 bullets weergegeven. Lees dit nog een keer, belangrijk!
Het gebruik maken van de zwaartekracht door iets voorover te hellen vanuit de enkels wordt geoefend door in een rij te gaan staan, waarbij telkens de voorste loper aan zijn/haar jasje licht wordt vastgehouden door de loper erachter. Een leuk filmje vind je op de Facebookpagina van Start to Run Leeuwarden!

De kern wordt door de groepen niet geheel identiek uitgevoerd. Eddie en Lydia volgen exact de instructie van de Atletiekunie door minutenlopen van 5, 10 en 12 minuten met tussendoor steeds 2 minuten actief herstel. Roelof en Donald maken het hoofdprogramma 2 minuten langer (29 in plaats van 27 minuten) en kiezen voor 4 minutenloopjes van respectievelijk 5, 6 8 en 10 minuten. Het verloopt prima en door het bekende stofzuigen (de voorste lopers halen de achterste lopers op) blijft de groep mooi bijeen. Oef, 7,5 kilometer op de teller! Weliswaar inclusief wandelstukjes maar er is minimaal 5 km ‘echt hardgelopen’! Dit belooft veel voor de afsluitende testloop van komende zaterdag. Wij denken (maar dat is ook onze ervaring van alle eerdere clinics!) dat iedereen in staat is om de 3 km aaneensluitend te kunnen hardlopen. Denk erom, start niet te snel!! En raak je vermoeid en wil je tussentijds heel even wandelen: gewoon doen!

Tot zaterdag! Het wordt vast een reuze gezellige afsluitende (test)loop!


 

Geen opmerkingen: