Leuk dat je onze site hebt gevonden. Hier kun je verslagen, foto's, huiswerk, tips & trucs en andere informatie over de Start to Runtrainingen in Leeuwarden vinden.

maandag 25 september 2017

Training 23 september 2017



Deze tweede zaterdagochtend hadden we gelukkig prima weer. In het begin nog wat frisjes maar na het inlopen was iedereen warmgedraaid. Tijdens het hardlopen ervaar je een hogere temperatuur. Je mag bij de buitentemperatuur gerust 7 graden optellen. Je (lichaams)thermostaat geeft (als voorbeeld) 20 graden aan terwijl het maar 13 graden is (meer informatie over kleding vind je in het tabblad "Kledingtips" bovenaan op deze site).

We mochten vandaag 20 lopers verwelkomen. Een mooi aantal waar we erg blij mee zijn.

Na het inlopen met beweeglijkheidsoefeningen volgt het dynamisch rekken en strekken (met net als vorige week de nodige hilariteit). Het belang hiervan is in de eerste training uitgelegd.

Een stukje theorie: tempodosering. Door niet al te snel te lopen wordt ervoor gezorgd dat:

·         De ademhaling gemakkelijker kan worden gecontroleerd;        
·         Spieren en pezen nog niet te zwaar worden belast;
·         Het duurvermogen verbetert·         
·         De vetverbranding wordt gestimuleerd;·         
·         De coordinatie beter kan worden uitgevoerd en het simpelweg plezieriger loopt! 
·          
Tijdens de loopscholing wordt veel aandacht besteed aan ademhaling, de juiste loophouding, het gebruik van de armen (en ook hoe het voelt als je je armen niet gebruikt, je je armen vooruit strekt of op de hoofd houdt) en de loopbeweging (houding, los in de enkels, en licht voorover vallend-de gestrekte valbeweging-)
Ademhaling:
-bij de inademing komt de buikwand naar buiten die bij de uitademing gelijkmatig teruggaat. De schouders blijven ontspannen en laag. Bij inspanning versnelt en verdiept de ademhaling. Als je te hard loopt ga je hijgen en begin je te verzuren. Dat houd je niet lang vol. Beginners gaan juist vooruit van rustig hardlopen. Praten onderweg! Let vooral goed op een goede uitademing in verband met een volledige lediging van de longen! 
We oefenen dit ondermeer door 1 hand op de borst en 1 hand op de buik te houden. Iedereen concentreert zich op zijn of haar ademhaling. Het goede gevoel komt al snel. Ook wordt geoefend in lichte looppas op de plaats.

De kern/het hoofdprogramma: 1, 2, 3, 2 en 4 minuten hardlopen. Tussen het hardlopen zit telkens een
pauze van twee minuten. Dit verloopt prima. Velen zijn nu al verrast door de gemaakte progressie. De aanwijzing van Donald en Roelof dat rustig dribbelen verstandig is wordt ter harte genomen.

Na de cooling down is er zoals gebruikelijk koffie/thee en koek.

Komende woensdag is er weer een huiswerktraining tussen 19.00 uur en 20.00 uur vanuit het Kalverdijkje. Een aanrader! Donald is 27 september van de partij.

Geen opmerkingen: