Leuk dat je onze site hebt gevonden. Hier kun je verslagen, foto's, huiswerk, tips & trucs en andere informatie over de Start to Runtrainingen in Leeuwarden vinden.

maandag 9 oktober 2017

Training 7 oktober 2017

De ochtend was koud en winderig, desondanks was het nog redelijk loopweer. Weer een mooie grote groep Start to Runners stond mooi op tijd klaar voor alweer de 4training.

Donald ontbrak vandaag. Weekendje Terschelling waar hij op zondag een 50 kilometer trail (onverhard door de bossen, duinen en over het strand) gaat proberen te bedwingen (update: het is gelukt!).
Jan en Yldau assisteren bij de training in het kader van hun opleiding assistent-looptrainer. Dank hiervoor.













Fysiotherapeut Rutger was er ook weer voor overleg. Een aantal lopers sprak met hem. Hij vertrok 's middags naar Terschelling, ook voor de trail van 50 kilometer (update: ook prima volbracht)

Jan doet het inlopen waarbij tevens het parcours van 'de kern' wordt verkend.

De stabiliteitsoefeningen en het goed opwarmen van de spieren wordt vervolgens gedaan. Er zijn meerdere spelvormen. Leuk om het enthousiasme bij iedereen te zien.

We gaan vervolgens naar 1 van de parkeerplaatsen voor de loopscholing. Eerst herhaling van het gebruik van de armen (les 3) en vervolgens aandacht voor de voetafwikkeling en pasfrequentie.

In looppas wordt gefloten en 20 seconden later afgefloten. De lopers onthouden het aantal passen. Bij het rondje vragen (hoeveel?) blijkt dit te varieren van 50 tot 62 passen. 
De aanbevolen loopfrequentie is circa 180 passen per minuut. Factor 3 wordt toegepast en dan blijkt dat een aantal lopers 150-160 passen doet en een aantal 180 of meer.
Pasfrequentie en ritme heeft invloed op je loopstijl en eigenlijk ook wel op je voetafwikkeling.

·      Voetplaatsing en afwikkeling. Hoofdonderdeel tijdens de loopscholing.
Het is belangrijk om een goede en ontspannen voetafwikkeling te hebben tijdens het lopen. Gespannen voetafwikkeling zorgt voor spanning op de onderbeenspieren en dus meer kans op blessures. Een testje om dit goed te voelen: Til een been op met de knie naar de borst. Voel met beide handen de spieren van het onderbeen. Trek de voet op laat vervolgens weer hangen. Op deze manier voel je duidelijk het verschil tussen spanning en ontspanning. Tevens is het belangrijk dat de voetplaatsing onder je lichaam/lichaamszwaartepunt is. Bij een voetplaatsing voor je lichaam heb je (door de grotere klappen op je gewrichten en spieren) meer kan op blessures.

·      Voeding en drinken. Het is voor, tijdens of na het lopen belangrijk om goed te eten en voldoende te drinken. In het tabblad voeding en drinken (zie menubalk) staat één en ander hierover beschreven. Lees dit goed door.


Het hoofdprogramma; 4 minuten, 5 minuten en 6 minuten lopen in D (duurloop)1 en vervolgens nog 3 x 2 minuten in D2. Deze keer rondjes van ruim 400 meter onverhard, nabij de hokjes.

Na de Coolingdown was er natuurlijk weer tijd voor koffie en koek.

Woensdagavond, is er weer de mogelijkheid om mee te lopen met de huiswerktrainingen. Vertrek om 19.00 uur vanuit Sporthal het Kalverdijkje.

Geen opmerkingen: