Leuk dat je onze site hebt gevonden. Hier kun je verslagen, foto's, huiswerk, tips & trucs en andere informatie over de Start to Runtrainingen in Leeuwarden vinden.

maandag 10 maart 2014

Training 8 maart 2014

Eerste training Start to Run en clinic 5 kilometer Loop Leeuwarden 8 maart 2014. Een vijftigtal lopers en loopsters had zich rond half tien verzameld bij 'de hokjes' in de Groene Ster voor hun eerste hardlooptraining. De weersomstandigheden waren fantastisch, zeker voor deze tijd van het jaar. Een stralende zon, windstil en een aangename (loop)temperatuur.

Velen waren verbaasd over de drukte in de Groene Ster. De laatste jaren heeft dit vorig jaar gerenoveerde recreatiegebied zich ontwikkeld tot ' het Leeuwarder sportmekka' van de zaterdagochtend. Er wordt volop getraind door meerdere loopgroepen (Loopgroep De Groene Ster/Loopgroep Leeuwarden en de Friesche Doorlopers) en een bootcampgroep (wat hangen ze leuk in die boompjes, hoorde ik een loopster zeggen).

Eddie Tuinier hield een uitgebreid openingspraatje maar beloofde (ik zag opluchting bij velen....) dat bij de volgende 6 trainingen het theoriegedeelte beknopt zal worden gehouden. De trainers en fysiotherapeut werden voorgesteld (zie ook rechter menubalk).

Eddie vertelde ondermeer het volgende: -Start to Run is geslaagd als lopers plezier krijgen in het hardlopen, de fitheid wordt verhoogd en blessures uitblijven. -Hardlopen is een blessuregevoelige sport door de hoge lichamelijke belasting. Daarom is het belangrijk om een aantal dingen in de gaten te houden, namelijk:

1. Een goede trainingsopbouw bestaat uit een warming-up en cooling down met daarin beweeglijkheids- en rekoefeningen. 

 2, Meld pijntjes of andere klachten bij de trainer. Veelal zal hij je adviseren om even naar Martijn te gaan en jouw klachten met hem te bespreken. 

 3. Train alleen als je fit en voldoende hersteld bent van de vorige training. Pijnklachten (met name spierpijn) zijn het signaal dat het lichaam niet zwaar belast kan worden. Verleg je grenzen niet te snel. Beperk het aantal looptrainingen eerst tot twee keer per week. Daarnaast mag je natuurlijk wandelen, fietsen, zwemmen, fitnessen. Deze sporten zijn (veel) minder belastend. Naast de groepstraining op zaterdag betekent dit dat je door de week ook een keer moet (ik bedoel mag natuurlijk, want het is leuk om te doen!) trainen. Er is op woensdagavond van 19.00 uur tot 20.00 uur een zgn. huiswerkgroep waar je voor 1 euro per keer kunt trainen. Locatie: Sporthal het Kalverdijkje. Het huiswerk staat uiteraard ook geplaatst op deze site/blog (zie tabblad bovenaan). Past de woensdagavond je niet om te komen trainen probeer dan zelf de huiswerktraining te doen. Vergeet de warming-up en cooling down niet! 

4. Draag comfortabele en goede hardloopschoenen. Laat je adviseren bij Running Center. Kortingsbonnen (10% van het aankoopbedrag) liggen op tafel. 

 -Lopers die zich hebben opgegeven voor Start to Run kunnen na 7 weken doorstromen naar de clinic 5 km voor Loop Leeuwarden. Zij moeten zich dan wel zelf inschrijven voor deze loop en ontvangen geen loopshirt van Loop Leeuwarden. Gedurende de clinic volgt nog wel nadere informatie.

Er worden twee groepen gevormd, één van lopers die al een beetje loopervaring hebben en een groep echte starters. De laatste groep wordt getraind door Atte, Lydia en Roelof, de eerste door Eddie en Donald.

In de eerste les is er bij het inlopen (de warming-up) al veel aandacht voor de loophouding. Belangrijk zijn met name goed rechtop lopen (kruin omhoog), hoofd niet in de nek of te ver naar voren en ontspanning van de schouders. Probeer gebruik te maken van de zwaartekracht door een heel klein beetje voorover te hellen vanuit de enkels. Tevens worden enkele beweeglijkheidsoefeningen uitgevoerd gedurende het dribbelen en wandelen. Het belang van (statisch) rekken wordt uitgelegd. Vele spiergroepen worden hierbij voorzichtig ' op rek' gezet. Daarna volgt de loopscholing, waarbij onder andere de kniehef en het hakken-billen wordt geoefend.

De kern/het hoofdprogramma bestaat bij de starters uit een dynamische oefening van wandelen, dribbelen en het uitvoeren van oefeningen. De meer geoefende lopers doen een minutenloop met actieve herstelpauzes. Tenslotte is er de cooling down met beweeglijkheids- en rekoefeningen. Een heel verhaal naar aanleiding van de eerste training.

De foto's worden ook wekelijks op de blog geplaatst. Kijk ook af en toe naar de Facebookpagina van Start to Run Leeuwarden.

We zouden het bijzonder leuk vinden als 1 of meerdere van jullie ook een verhaal willen schrijven voor deze site/dit blog met jullie ervaringen gedurende deze clinic. Wij hopen op veel ' vrijwilligers'!

We zien jullie graag weer volgende week zaterdag 15 maart om half tien!

Geen opmerkingen: