Leuk dat je onze site hebt gevonden. Hier kun je verslagen, foto's, huiswerk, tips & trucs en andere informatie over de Start to Runtrainingen in Leeuwarden vinden.

zaterdag 22 maart 2014

Training 22 maart 2014

Schrijver dezes was 's ochtends al vroeg wakker. Een stralende zon en naar het zich liet aanzien niet
al te veel wind. Was het vorige week vrij guur weer, nu zouden we worden beloond......helaas, om
half tien waren de weersomstandigheden fors verslechterd. De stevige wind en (gelukkig niet al te
felle) buien zorgden voor een pittige trainingsambiance.

De start to runners en de '5 km-clinicers' lieten zich niet uit het veld slaan. De opkomst was weer prima. Eddie was vanwege zijn werk niet aanwezig (boeven vangen). Atte nam het woord en was in de veronderstelling dat onze fysiotherapeut Martijn een praatje zou houden over blessurepreventie- en blessurebehandeling. Dit bleek echter volgende week pas te zijn. Houden we dus te goed! Voordeel van deze miscommunicatie was dat we direct konden beginnen met de training. De deelnemers werden voor de start van deze derde sessie weer in twee groepen verdeeld, 1 met Donald en Lydia als trainers, de andere met Atte en Roelof.

Al tijdens het inlopen was merkbaar dat in enkele weken progressie is geboekt. Meerdere lopers waren hierdoor verrast. Hoewel sprake is van een geleidelijke opbouw is de vooruitgang na een aantal trainingen (zeker als trouw het huiswerk wordt gedaan) fors te noemen. Het aantal afgelegde kilometers per training neemt dan ook gestaag toe, al is dit natuurlijk niet een doel op zich. In de groep van Lydia en Donald werd een afstand van 6,7 km afgelegd. De 'Atte-groep' had weliswaar wat minder km (5,7 km), maar daar was dan ook sprake van een aantal loodzware beklimmingen van de beruchte bult!

Na het inlopen met beweeglijkheidsoefeningen en het statisch rekken werd gedurende de dynamische oefeningen (loopscholing) aandacht besteed aan de loophouding en met name de armhouding en-beweging. De loopbeweging wordt ondersteund door de goede armbeweging: dit zorgt voor balans en met een goede arminzet kun je extra kracht zetten (bij bijvoorbeeld versnellen). Dit werd uitgelegd door ondermeer de lopers met de armen voorwaarts te laten dribbelen. Er wordt dan beduidend minder voorwaartse snelheid ontwikkeld. Je voelt je zelfs flink geremd als je zo loopt. Op zich allemaal logisch, maar door het uitvoeren van deze oefening groeit het besef van 'bewust lopen'. Andere elementen die met bewust lopen te maken hebben werden ook al aangestipt (hier wordt in de volgende trainingen nog meer aandacht aan besteed) zoals bijvoorbeeld de remmende werking die het achteroverhellen van het bovenlichaam veroorzaakt, terwijl een licht voorover vallende beweging met een goede lichaamshouding juist de loopsnelheid kan verhogen.

De kern bestond uit minutenloopjes van 2, 4, 5, 2, 2 en 2 min. met telkens 2 minuten actief herstel. Mooi om te zien dat in deze derde training al meer wordt gesproken, ook wanneer actief wordt hardgelopen. Dit betekent dat goed in zone 1 wordt getraind! Na een uitgebreide cooling-down was er voor een ieder weer koffie/thee en koek.

Tenslotte:

-Lydia haalt deze week de shirts op voor degenen die zich hebben voor Start to Run. De shirts worden komende zaterdag 29 maart uitgereikt;

-Toch nog even het Roparun-feest van komende vrijdag. Het zou prachtig zijn als velen van jullie hier naar toe gaan. Een bijzondere lokatie, een goed doel, een spetterend feest met live-music en dj, loterij met prachtige prijzen en bovenal veel leuke mensen (of moet ik zeggen lopers....). Kaarten zijn o.a te verkrijgen op woensdagavond voorafgaand aan de huiswerktraining en op vrijdagavond bij de ingang van de zaal. Kosten € 10,00 wat volledig ten goede komt van het goede doel;

-op 8 maart was er een voorzichtige oproep aan de lopers om ook een bijdrage aan dit blog te leveren. Volgende week brengen we pen en papier mee naar de training, Het lijkt ons leuk als jullie heel kort je ervaringen tot nu toe, je gedachten over het lopen of ' wat je maar kwijt wilt', zou willen opschrijven. Wij zorgen dan voor plaatsing op het blog.

Geen opmerkingen: