Leuk dat je onze site hebt gevonden. Hier kun je verslagen, foto's, huiswerk, tips & trucs en andere informatie over de Start to Runtrainingen in Leeuwarden vinden.

maandag 17 maart 2014

Training 15 maart 2014

Zaterdagochtend 15 maart, alweer de tweede Start to runtraining. Even voor 9.30 uur stroomt het recreatiegebied "de Groenester" vol met lopers. Iedereen is weer mooi op tijd aanwezig en kunnen we weer beginnen met, jawel..., een praatje. Terwijl we afgelopen week te maken hebben gehad met bijna "subtropische" temperaturen was het nu anders. Het was fris. Zeker als je er dan als trainer zelf intrapt en alleen maar een t-shirt onder het jasje aan hebt. En dit is dan gelijk een mooi bruggetje naar kleding. Want wat voor kleding doe je aan?

Een fout die veel lopers maken is, te warm aankleden. Hierdoor heb je de kans dat je jezelf "opblaast". Een tip: tel bij de huidige temperatuur 7 graden op. Dat is ongeveer de temperatuur wat je lichaam opwarmt bij intensief sporten. Er wordt in de hardloopwereld veel gesproken over het drie-lagen systeem. Wat dit precies inhoudt kun je vinden onder tabblad "Kleding tips" boven in de menu balk.

Afgelopen zaterdag was Ingrid van Running Center aanwezig om alles over hardloopschoenen te vertellen. Ik heb ze Italië gezien, hardlopers op teenslippers of "All Stars". Maar goede hardloopschoenen zijn het belangrijkste kledingstuk als je gaat hardlopen. Laat je goed informeren welke schoenen het beste bij jou passen; heb je plat voeten, zak je wat teveel naar binnen of buiten, ben je een zware of lichte loper...Er zijn zoveel redenen om voor een bepaald soort schoen te kiezen. Het meest belangrijkste is, dat goed hardloopschoenen de risico's op blessures verkleinen en de loopprestaties verbeteren. Wil je hier meer over weten of twijfel je over je huidige schoenen, neem dan je oude schoenen mee naar de winkel. De specialist kan aan de slijtage van je schoen al gauw zien hoe jij loopt en afwikkelt.

En na alle informatie is het eeeiiiindelijk tijd om te gaan lopen. Inlopen, rekken en strekken, looptechnische oefeningen (we hollen er nu in de tekst even lekker snel doorheen, maar het is zo belangrijk) en op naar het hoofdprogramma. Weer een stap verder, met als hoogte punt 4 minuten achter elkaar hardlopen. Voor velen het eerste PR (personal record). Hoe cool is dat! Een prestatie waarvan jij misschien nooit had verwacht het te kunnen.

Afgelopen twee trainingen is er natuurlijk veel gesproken over je houding, inzet van je armen, enz. Maar net zo belangrijk is de ademhaling. In het dagelijks leven een automatisme, maar tijdens het hardlopen kan dit nog wel eens een struikelblok zijn. Voor veel lopers is het onder controle krijgen en houden van hun ademhaling zo'n beetje het moeilijkste wat er is. Want hoe krijg je dat in vredesnaam voor elkaar. Soms hoor je hardlopers bijna hyperventilerend voorbij komen. Bij inspanning versnelt en verdiept je ademhaling. Als je te hard loopt, ga je daarbij hijgen en ontstaat verzuring. Om die manier kun je hardlopen niet lang volhouden. En dat is nou juist wat we zo graag willen. Het is de bedoeling dat bij goed inademen de buik naar voren komt. Wanneer alleen de borst naar buiten komt, gebruik je alleen het bovenste gedeelte van je longen. Beetje zonde....en door goed te ademen vermindert de kans op hardloopvijand nummer 1; steken in je zij. Wat ook kan helpen is een mooi hardloopademhalingsritme (3 x woordwaarde) te vinden. Probeer bij elke twee of drie passen te ademen.

Aanstaande woensdagavond is er weer de mogelijkheid om vanuit sporthal het Kalverdijkje mee te doen aan de huiswerktraining (kosten € 1,00 per training). Vertrek is om 19.00 uur. Bij binnenkomst in de hal even doorlopen naar achteren (kan niet missen), daar vindt je Eddie die de training op zich neemt. Ga je voor jezelf trainen? In de menu balk onder tabblad "Huiswerk" staat het schema voor week 2.


Nog even een herinnering, op woensdagavond en op zaterdag bij de clinics, zijn kaarten te koop voor het grote Ropa(run)feest, wat op 28 maart wordt gehouden in de Blokhuispoort. De kaarten kosten € 10,00 per stuk. Naast een geweldige avond (met live band, DJ en grote verloting met o.a. kans op een Smart TV) steun je hiermee het goede doel st. Roparun, wat zich bezighoudt met de palliatieve zorg van kankerpatiënten en patiëntjes. Hun motto; "leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven".  Het zou geweldig zijn, als ook jij hierbij bent! De partners, familie, vrienden, kennissen zijn natuurlijk ook welkom! Meer informatie over de Roparun: www.roparun.nl of www.loopgroepleeuwarden.nl






Geen opmerkingen: