Leuk dat je onze site hebt gevonden. Hier kun je verslagen, foto's, huiswerk, tips & trucs en andere informatie over de Start to Runtrainingen in Leeuwarden vinden.

zondag 14 september 2014

Training 13 september 2014

Net als vorige week een prachtige zonovergoten zaterdagochtend. Het recreatiegebied De Groene Ster lag er gelukkig weer mooi bij. Vorige week was het rommelig, smerig en gevaarlijk (glas) door de 'vandalen' van het PSY-FI ' Inside the Vortex' open air festival. De gemeente heeft goed werk verricht.

Net als vorige week waren ongeveer 25 lopers aanwezig. Trainers Eddie en Lydia hadden na de vorige training even rust nodig en verblijven een tijdje (ook volgende week nog) in warm Zuid-Europa.

Atte verwelkomt iedereen en geeft daarna het woord aan Hero van Running Center Leeuwarden. Hij geeft uitleg over loopschoenen en loopkleding.

Factoren die van belang zijn bij het aanmeten van de juiste loopschoenen:
  • Schoenen moeten lekker zitten en lekker lopen;
  • Slijtage van oude schoenen meenemen naar Running Center. De slijtage van oude schoenen vertellen veel over het afwikkelpatroon;
  • De voetvorm: breed, smal, plat, hol, hoge wreef etc.
  • Soort afwikkeling: overpronatie dit is teveel naar binnen kantelen hetgeen met name veel bij dames voorkomt, supinatie waarbij teveel naar buiten wordt gekanteld (komt meer bij mannen voor), klappende voet etc. Voorbeeld: bij overpronatie heeft een goede loopschoen een veelal grijs blok aan de binnenkant van de schoen. Het blok is gemaakt van ander, harder materiaal waardoor de voet wordt gecorrigeerd en minder naar binnen kantelt.
  • Andere elementen: pasvorm, contrefort (hielkap), demping enz.

Met betrekking tot kleding vertelt Hero over het drie-lagensysteem. de onderste laag is essentieel. Geen katoen! Bij koud weer kan deze laag thermisch ondergoed zijn, bij warmer weer kunststofvezels als bijvoorbeeld coolmax. Bij deze materialen wordt het transpiratievocht naar de buitenkant afgevoerd. De tweede laag moet isoleren en vocht kunnen afvoeren (alleen nodig bij kouder weer uiteraard). De derde laag is vaak een trainingsjack dat winddicht en waterafstotend is.
Het belang van een goede spotbeha wordt onder de aandacht gebracht.
Over kleding is nog veel meer te vertellen. Ga voor informatie naar het Running Center. Er wordt altijd veel tijd vrijgemaakt om je vragen te beantwoorden en je van de juiste kleding en schoenen te voorzien.

De groep wordt vervolgens in tweeën gesplitst. Atte en Otto (hij vervangt zowel Lydia als Eddie!) nemen een groep mee en Donald en Roelof ontfermen zich over de anderen.

Na het inlopen met beweeglijkheidsoefeningen volgt het statisch rekken en strekken. Het belang hiervan is in de eerste training uitgelegd. In deze training wordt stilgestaan bij tempodosering en ademhaling. Het verschil tussen buik- en borstademhaling wordt uitgelegd. Belangrijk is om zoveel als mogelijk vanuit de buik te ademen. De longen worden dan optimaal gebruikt.
Tempodosering is hier eigenlijk nauw mee verbonden. Door niet al te snel te lopen wordt ervoor gezorgd dat:
  • De ademhaling gemakkelijker kan worden gecontroleerd;
  • Spieren en pezen nog niet te zwaar worden belast;
  • Het duurvermogen verbetert;
  • De vetverbranding wordt gestimuleerd;
  • De coordinatie beter kan worden uitgevoerd en
  • Het simpelweg plezieriger loopt!

Tijdens de loopscholing wordt veel aandacht besteed aan de juiste loophouding, het gebruik van de armen (en ook hoe het voelt als je je armen niet gebruikt) en de loopbeweging (met name ' hakken-billen' ).

De kern/het hoofdprogramma: 1, 2, 3, 2 en 4 minuten hardlopen. Tussen het hardlopen zit telkens een pauze van een minuut, voor de 4 minuten is de pauze een halve minuut langer. 
Dit verloopt prima. Velen zijn nu al verrast door de gemaakte progressie. 

Na de cooling down is er zoals gebruikelijk koffie/thee en koek.

Komende woensdag is er weer een huiswerktraining (deze keer o.l.v. Donald) tussen 19.00 uur en 20.00 uur vanuit het Kalverdijkje. Kosten 1 euro. Een aanrader!

Volgende week leggen wij 'pen en papier' op tafel. Wij zouden het leuk vinden als jullie je ervaringen met het lopen, de trainingen etc. kort willen opschrijven. Zet je naam er svp even bij. De reacties/ervaringen plaatsen wij op deze site.

Veel succes met de training deze week, voor jezelf of bij de huiswerkgroep.

Geen opmerkingen: