Leuk dat je onze site hebt gevonden. Hier kun je verslagen, foto's, huiswerk, tips & trucs en andere informatie over de Start to Runtrainingen in Leeuwarden vinden.

maandag 22 september 2014

Training 20 september

In plaats van dat de zon scheen, zoals de afgelopen 2 weken, was het nu mistig. En dat zorgt voor een prachtige serene wereld. Hoe mooi is het om hier doorheen te lopen. Gelukkig hoefden we daar niet lang op te wachten want na de groepsfoto's werd de groep weer in de gebruikelijk delen gesplitst en konden we genieten van het mooie recreatie gebied.

Inlopen, statisch en dynamisch rekken en wederom een stukje loopscholing. Voor het hoofdprogramma werd er nog even gesproken over de zones. Jullie krijgen wekelijks een mail met daarin het programma van die week. Deze week werd gesproken over Z1, Z2, enz. (ook wel D1, D2, enz.). Maar wat houdt dan nu precies in? Hieronder een prachtig plaatje over de snelheid en "brandstof" die je daarvoor aanspreekt. Moet erg interessant zijn voor degene die graag wil afvallen.

 Nog even de tempo's beschreven:

  • Inlopen, uitlopen en herstelloop
    • Tempo: zeer lage intensiteit; wandelen of heel rustig joggen
    • Effect: opwarmen, herstel
  • Rustige duurloop
    • Tempo: zeer lage intensiteit; een tempo waarbij je nog gemakkelijk kunt praten
    • Effect: verbeteren uithoudingsvermogen, herstel en vetverbranding
  • Vlotte duurloop
    • Tempo: ademhaling is dieper, maar je kunt nog steeds praten
    • Effect: verbetering conditie en bevordering snelheid
  • Interval
    • Tempo: vlotte trajecten afgewisseld met rustige trajecten. Rustig is herstel
    • Effect: verbetering hart-, long en circulatiesysteem (mn. hartspier), versterken hardloopspieren en vermogen snelheid.
Tijdens de start to runtrainingen maken we eigenlijk alleen gebruik van de eerst 2 รก 3 trainingsvormen.

Het hoofdprogramma van de groep van Roelof en Donald, ging dit keer rond de camping en meer van de kleine wielen. Een route die voor een aantal lopers volledig nieuw was. "Goh, hier ben ik nog nooit geweest", "wat is het hier mooi". En dat zo dicht bij Leeuwarden. Zo zie je dus weer wat van de wereld. 

Ondanks de mist, was het warm. En wat doe je aan bij welke temperatuur? Een fout die veel lopers maken, is te warm kleden. Hierdoor heb je de kans dat je jezelf "opblaast". Een tip: tel bij de huidige temperatuur 7 graden op. Dat is ongeveer de temperatuur wat je lichaam opwarmt bij intensief sporten. Er wordt in de hardloopwereld veel gesproken over het drie-lagen systeem. Hero (Running Center) heeft er afgelopen week ook al een en ander over verteld. Onder het tabblad "Kleding Tips" (bovenin de menubalk) is meer informatie hierover te vinden.

Na een cooling down was er natuurlijk koffie en koek. 

Aangezien we nogal wat commentaar kregen dat er voornamelijk van de groep van Roelof en Donald foto's werden gemaakt, was er deze week speciaal voor de andere groep een top fotografe in spe (Cora van Zwol) aanwezig om prachtige actie foto's te maken van de groep van Atte. Deze foto's zijn terug te vinden in bij de foto's van afgelopen zaterdag "Training 20 september", aan de rechterzijde van deze site.

Volgende week zaterdag zal Martijn (de fysiotherapeut) wat vertellen over sportblessures. Nu we wat verder in het programma komen en er meer minuten wordt hardgelopen, komt er meer aan op de spieren. Altijd goed om hier even aandachtig naar te luisteren. Maar dat is pas volgende week. Eerst hebben we nog een mooie trainingsweek voor de boeg. Dit kan natuurlijk, zoals iedere week op woensdagavond bij Loopgroep Leeuwarden (de start to run huiswerkgroep). Start 19.00 uur vanaf het Kalverdijkje. Ditmaal zal Roelof de training geven.

Ga je voor jezelf, dan wensen wij je natuurlijk veel plezier en succes.





Geen opmerkingen: