Leuk dat je onze site hebt gevonden. Hier kun je verslagen, foto's, huiswerk, tips & trucs en andere informatie over de Start to Runtrainingen in Leeuwarden vinden.

maandag 16 maart 2015

Training 2 Start to Run, 14 maart 2015

Hoe veranderlijk is het weer. De gehele week prachtig, bijna lenteweer, afgelopen zaterdag was het
guur en koud. Maar dit had geen enkel effect op de groep. Zo'n 60 lopers stonden om 9.30 uur klaar in het recreatiegebied 'de Groenester' om van start te gaan met de tweede Start to Run training.

Vanwege de kou hield Eddie zijn speech kort. Alleen onze "huis" fysiotherapeut Martijn van der Windt (Spectrum Leeuwarden) werd voorgesteld. Wekelijks zal hij aanwezig zijn om vragen over blessures of het voorkomen daarvan te beantwoorden. Helaas moesten wij het deze tweede training met een trainer minder doen. Roelof was geveld door de griep en kon dit keer niet aanwezig zijn.

De groepen werden weer in tweeën gesplitst. De echte starters gingen weer met Eddie en Lydia mee, de andere helft werd getraind door Donald.

Na de rustige warming up en de rek en strekoefeningen was er een korte uitleg over de kleding. Functionele hardloopkleding heeft een drie-lagersysteem en kan het lopen behaaglijker maken, omdat de materialen geen vocht opnemen. Elke laag heeft zijn eigen functie. In de menubalk vindt je meer informatie over dit drie-lagensysteem. Draag geen katoen! Katoen absorbeert vocht en geeft het niet gemakkelijk af. Hierdoor koel je snel af.
Loopsokken dienen naadloos te zijn met een goede pasvorm. Zij bestaan voornamelijk uit een kunststofvezel, die het vocht goed transporteren en de voeten beter droog houden.

De wekelijkse loopscholing bestond deze week uit een herhaling van de kniehef en het 'hakken-billen'. Daarnaast werd er stilgestaan bij het licht naar voren hellen vanuit de enkels, tijdens het hardlopen en het 'trots' lopen. Dit draait er vooral om dat je de borst vooruit drukt en een rechte rug maakt tijdens het hardlopen. Hierdoor krijg je meer longcapaciteit.

Ook was er aandacht voor de ademhaling. Bij inspanning versnelt en verdiept de ademhaling. Als je te hard loopt ga je daarbij hijgen en ontstaat verzuring. Hierdoor kan je het hardlopen niet lang volhouden. Loop daarom in een rustig tempo waarbij je nog steeds kan praten. Dat is een teken dat de ademhaling goed in balans is. Het is de bedoeling dat de buik(wand) bij de inademing naar buiten komt. Probeer dit eens met een hand op je buik en een hand op je borst. Komt bij het inademen je borst naar voren, dan maak je alleen gebruik van het bovenste gedeelte van de longen.

Na het hoofdprogramma en de coolingdown was er natuurlijk weer koffie en koek.

Aanstaande woensdagavond van 18.30 tot 19.30 uur is er weer de mogelijkheid om mee te doen met de huiswerkgroep van Start to Run. Vertrekpunt: Running Center aan de Nieuwstad te Leeuwarden. Lukt het je niet om mee te lopen en wil je wel graag de extra training doen. In de menubalk onder het kopje huiswerk kun je het schema vinden.

Geen opmerkingen: