Leuk dat je onze site hebt gevonden. Hier kun je verslagen, foto's, huiswerk, tips & trucs en andere informatie over de Start to Runtrainingen in Leeuwarden vinden.

zondag 29 maart 2015

Training 28 maart 2015

Nog steeds geen lenteweer, maar gelukkig konden we afgelopen zaterdag starten met een zonnetje. De weersvoorspelling gaf aan dat het pas later op de dag ging regen. Daar hoefden wij ons om 9.30 uur tenminste nog niet druk over te maken.

Voor het vertrek van de 4e training vertelde Lydia over de Roparun. Vorig jaar liep Donald van Parijs naar Rotterdam, nu loopt zij tijdens het pinksterweekend in estafettevorm van Hamburg terug naar Rotterdam. Een team bestaand uit zo'n 24 personen (waarvan 8 lopers,  begeleidende fietsers, catering, masseurs en logistiek) die in 2 dagen en 2 nachten zo'n 580 kilometer afleggen. Dit alles voor stichting Roparun die zich bezighoudt met de palliatieve zorg voor kankerpatiĆ«nten en patiĆ«ntjes. Hun motto "leven toevoegen aan de dagen waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven". Meer informatie: www.roparunteam168cruisinc.nl .Om geld in te zamelen organiseert Ropateam 168 een groot feest op 24 april in de Blokhuispoort te Leeuwarden. De kaarten kosten € 10,00 per stuk. Er vindt verloting plaats, DJ Ritske zorgt voor de muziek en Anne Hazes voor de meezing nummers. De volledige opbrengst van deze avond gaat naar het goede doel. Lydia neemt volgende week entree kaarten mee en een collecte bus (mocht je het team willen steunen). Het zou leuk zijn als ook jullie op dit feest aanwezig kunnen zijn! Vraag ook je familie en vrienden! Die zaal moet vol....

Om een indruk te krijgen van de Roparun. Onderstaand de film van de Roparun 2014 (Parijs - Rotterdam)



Na het splitsen van de groep, begonnen we zoals iedere week met de warming up, rekken en strekken en loopscholing. Deze week was er veel aandacht voor de afwikkeling van de voeten (ook wel de steunfase). Tijdens het landen van de voet wordt er energie in de pezen en gewrichten van de voet en been opgeslagen. Deze energie wordt bij de afzet weer gebruikt.  Meteen na het landen begint de voetafwikkeling. De voet en enkel zakken daarbij ietsje naar binnen (proberen). Door deze pronatie tijdens de landing en afwikkeling kunnen de schokken die optreden tijdens de landing goed opgevangen worden, waardoor de kans op blessures zo klein mogelijk blijft. Tenslotte volgt het afzetten van de voet.

Probeer tijdens het hardlopen zo kort mogelijk grondcontact te houden. Looptechnische lopers met kort grondcontact lopen geruislozer en reactief. Met reactief wordt bedoelt dat de spieren een snelle beweging kunnen inzetten. Des te korter het grondcontact des te minder energie er verloren gaat. Bij lang grondcontact treedt er eerder spiervermoeidheid op in de bovenbeenspieren.

Belangrijk bij hardlopen is ook de aandacht voor je voeding. Meer informatie hierover kun je in het tabblad "voeding en drinken", bovenaan deze pagina, vinden.

Nu we verder in het loopschema komen, en de hardloopminuten langer worden is het mogelijk om een mooie ronde te maken door de Groene ster of de schaapskooi nabij Camminghaburen. Hierdoor kom je soms weer een plaatsen waar je nog nooit bent geweest. En hoe hoe leuk is dat? De kern bestaat deze week uit 4, 5 en 6 minuten in het praattempo. Daarna nog 3 x 2 minuten in een iets hoger tempo. Daartussen 2 minuten rust, wandelen.

Tegen 11:00 uur waren beide groepen weer binnen voor de koffie. Na een snel afscheid van de groep door Lydia, Roelof en Donald vertrokken zij naar de start van de Condensloop. Volgende week zijn zij er na de training ook weer bij voor een praatje en een kop koffie met koek.

Volgende week woensdag is er weer de kans om te doen tijdens de huiswerk training. De training wordt gehouden van 18:30 tot 19:30 uur.

Tot volgende week woensdag en/of zaterdag.


Geen opmerkingen: