Leuk dat je onze site hebt gevonden. Hier kun je verslagen, foto's, huiswerk, tips & trucs en andere informatie over de Start to Runtrainingen in Leeuwarden vinden.

maandag 23 maart 2015

Training 21 maart 2015

De derde training op zaterdag alweer en voor velen de vijfde groepstraining want de huiswerktrainingen op woensdag vanuit Running Center Leeuwarden worden goed bezocht! Navraag leert dat de lopers die op woensdag vanwege andere verplichtingen niet aan de trainingen kunnen meedoen, trouw voor zichzelf het huiswerkprogramma afwerken. We willen nog benadrukken dat het afwerken van het minutenprogramma niet volstaat. Begin altijd met een hele rustige warming-up, de rek- en strekoefeningen die je hebt geleerd (voer ze rustig en technisch goed uit!) en doe dan pas het hoofdprogramma/de kern. Vergeet ook de cooling down niet.

Zaterdag werd vanwege het kille weer het praatje overgeslagen. Volgende week zal onze fysiotherapeut Martijn van Sportcentrum Spectrum een praatje houden over blessures, blessurepreventie etc.

De groepen worden zoals gebruikelijk opgesplitst: Eddie en Lydia nemen de iets minder belastbare lopers mee en vertrekken richting Camping De Kleine Wielen, Donald en Roelof vertrekken met de andere lopers naar de schaapskooi.

Bij de warming-up wordt al aandacht besteed aan het belang van de armhouding-en beweging. Een aantal oefeningen wordt stilstaand reeds uitgevoerd. Bij de loopscholing worden de oefeningen in coordinatie met de loopbeweging uitgevoerd.

De schaapskooi in, een stuk onverhard waarna we 'gelukkig' op het asfaltfietspad richting de wijk Camminghaburen uitkomen.
Aan het begin van het fietspad worden de rek- en strekoefeningen uitgevoerd. Bij de diepe zit ('de poephouding') voelt iedereen flink zijn/haar bovenbenen.

Daarna de loopscholing, beginnend met een coordinatieoefening van per vakje afwisselend de hakken/bil en de kniehef. Daarna wordt vrij lang aandacht besteed aan de armtechniek. Gestart wordt met lopen met de armen op de rug om de lopers te laten voelen dat het gebruik van de armen nodig is voor stabiliteit, coordinatie en snelheid.

De theorie:
laat de ellebogen in een hoek van 90 graden blijven, ontspan en laat de armbeweging scharnieren vanuit de schouders. Ontspan de handen en buig de de vingers losjes gebogen. Uitslag van de armen: vanaf de ' broekzak' tot iets schuin voor, zonder de middenlijn te kruisen. Bij de warming-up werd dit al geoefend waarbij de snelheid van de armbeweging afwisselend werd verhoogd en verlaagd. Veel gemaakte fouten zijn de trommelbeweging, de boksbeweging, armen laten hangen, armen voorlangs kruisen (veel gezien!!) en opgetrokken gespannen schouders met een kleine hoek in de armen.

Geoefend werd in hele rustige looppas waarbij de totale loophouding van belang is (trots lopen waaraan Donald vorige week ruim aandacht heeft besteed). Vervolgens werd versneld. Denkend vanuit een snellere en juiste armbeweging volgt de snelheid van de benen vanzelf! De hersenen geven als het ware opdracht dat door de verhoging van de armsnelheid de benen ook 'vaart moeten maken'.

De kern bestaat uit minutenloopjes: 2, 4 en 5 minuten op gezellig kletstempo, daarna 3 maal 2 minuten op 'ik kan nog praten maar iets minder veel-tempo'. We noemen dit wel D (duurloop) 1- en D2-tempo. Iedere keer is er een actieve herstelpauze van 2 minuten. Aangezien we een grote ronde maken wordt het begrip stofzuigen uitgelegd. Nadat gefloten is voor de herstelpauze is het de bedoeling dat de voorste lopers teruglopen naar de achterste lopers waarna de totale groep verder loopt voor een volgend tempostuk. Een loopster vond het maar een rare term dat stofzuigen. Magneten was volgens haar een passender term. Niet slecht, de wat snellere lopers worden als een magneet teruggetrokken naar de groep. 

Tegen elven waren we na dit vrij intensieve programma terug voor de koffie/thee en koek. Er is lekker en fanatiek getraind. Voor ons trainers fijn om te zien.

Tot woensdag/zaterdag!

1 opmerking:

Paul zei

Je betrapt jezelf erop dat je telkens weer naar de trainingen uitkijkt, zelfs als het weer niet uitnodigt om te gaan lopen...
In de groep onder goede begeleiding aan m'n conditie werken motiveert en is ook nog 's gezellig.