Leuk dat je onze site hebt gevonden. Hier kun je verslagen, foto's, huiswerk, tips & trucs en andere informatie over de Start to Runtrainingen in Leeuwarden vinden.

maandag 14 september 2015

2e training Start to Run - 12 september 2015


Deze zaterdagochtend hadden we gelukkig betere weersomstandigheden. Geen slagregens zoals vorige week, maar lekker koel loopweer met af en toe een zonnetje. Het recreatiegebied De Groene Ster lag er gelukkig weer mooi bij. Vorige week was het nog zeer rommelig, smerig en gevaarlijk (glas) door de 'vandalen' van het PSY-FI ' Inside the Vortex' open air festival. De gemeente heeft goed werk verricht.

We mochten ongeveer 20 lopers verwelkomen. Trainers Eddie en Lydia hebben nog rust nodig en verblijven een tijdje (ook volgende week nog) in warm Zuid-Europa.

Onze fysiotherapeut en kersverse vader Martijn van der Windt van Spectrum was, hoewel enigszins vermoeid door slaapgebrek, aanwezig en stelde zich aan de groep voor. Gedurende de ochtend kreeg hij al de nodige vragen op zich afgevuurd. We zijn blij dat Martijn er ook dit najaar weer bij kan zijn.

Na het inlopen met beweeglijkheidsoefeningen volgt het statisch rekken en strekken. Het belang hiervan is in de eerste training uitgelegd. In deze training wordt stilgestaan bij tempodosering en ademhaling. Het verschil tussen buik- en borstademhaling wordt uitgelegd. Belangrijk is om zoveel als mogelijk vanuit de buik te ademen. De longen worden dan optimaal gebruikt.

Tempodosering is hier eigenlijk nauw mee verbonden. Door niet al te snel te lopen wordt ervoor gezorgd dat:

  • De ademhaling gemakkelijker kan worden gecontroleerd;
  • Spieren en pezen nog niet te zwaar worden belast;
  • Het duurvermogen verbetert;
  • De vetverbranding wordt gestimuleerd;
  • De coordinatie beter kan worden uitgevoerd en het simpelweg plezieriger loopt! T
Tijdens de loopscholing wordt veel aandacht besteed aan de juiste loophouding, het gebruik van de armen (en ook hoe het voelt als je je armen niet gebruikt) en de loopbeweging (met name ' hakken-billen' en tripling).

De kern/het hoofdprogramma: 1, 2, 3, 2 en 4 minuten hardlopen. Tussen het hardlopen zit telkens een pauze van anderhalve minuut. Dit verloopt prima. Velen zijn nu al verrast door de gemaakte progressie. 

Na de cooling down is er zoals gebruikelijk koffie/thee en koek.
 
Komende woensdag is er weer een huiswerktraining tussen 19.00 uur en 20.00 uur vanuit het Kalverdijkje. . Een aanrader!

Volgende week leggen wij 'pen en papier' op tafel. Wij zouden het leuk vinden als jullie je ervaringen met het lopen, de trainingen etc. kort willen opschrijven. Zet je naam er svp even bij. De reacties/ervaringen plaatsen wij op deze site.

Veel succes met de training deze week, voor jezelf of bij de huiswerkgroep.

 

 

Geen opmerkingen: