Leuk dat je onze site hebt gevonden. Hier kun je verslagen, foto's, huiswerk, tips & trucs en andere informatie over de Start to Runtrainingen in Leeuwarden vinden.

maandag 21 september 2015

Training 19 september 2015

De derde training op zaterdag alweer en voor velen de vijfde groepstraining want de huiswerktrainingen op woensdag vanuit Het Kalverdijkje worden goed bezocht! Navraag leert dat de lopers die op woensdag vanwege andere verplichtingen niet aan de trainingen kunnen meedoen, trouw voor zichzelf het huiswerkprogramma afwerken. We willen nog benadrukken dat het afwerken van het minutenprogramma niet volstaat. Begin altijd met een hele rustige warming-up, de rek- en strekoefeningen die je hebt geleerd (voer ze rustig en technisch goed uit!) en doe dan pas het hoofdprogramma/de kern. Vergeet ook de cooling down niet.

Deze zaterdag was het heerlijk weer. Voorafgaand aan de training was er een kort praatje van Krista Sijtsma over gezonde voeding en leefstijl. Zij nodigt de Start to Runners uit voor 1 van de 2 informatieavonden die zij binnenkort houdt in haar praktijk Longevity Praktijk 058. aan de Monnikemuurstraat 110 in Leeuwarden. Je bent op woensdag 30 september dan wel op donderdag 1 oktober vanaf 19.30 uur van harte welkom. Krista liet foldertjes achter over haar praktijk en de informatieavond. Digitaal vind je de informatie aan de rechterkant op deze site.

De groep vertrekt richting Camping De Kleine Wielen voor een 'rondje om het meer'.

Bij de warming-up wordt direct aandacht besteed aan het aandachtspunt voor vandaag: het belang van de armhouding-en beweging. Een aantal oefeningen wordt stilstaand reeds uitgevoerd. Bij de loopscholing worden de oefeningen in coordinatie met de loopbeweging uitgevoerd.

De theorie:
laat de ellebogen in een hoek van 90 graden blijven, ontspan en laat de armbeweging scharnieren vanuit de schouders. Ontspan de handen en buig de de vingers losjes gebogen. Uitslag van de armen: vanaf de ' broekzak' tot iets schuin voor, zonder de middenlijn te kruisen. Bij de warming-up werd dit al geoefend waarbij de snelheid van de armbeweging afwisselend werd verhoogd en verlaagd. Veel gemaakte fouten zijn de trommelbeweging, de boksbeweging, armen laten hangen, armen voorlangs kruisen (veel gezien!!) en opgetrokken gespannen schouders met een kleine hoek in de armen.

Geoefend werd in hele rustige looppas waarbij de totale loophouding van belang is (trots lopen waaraan vorige week ruim aandacht is besteed). Vervolgens werd versneld. Denkend vanuit een snellere en juiste armbeweging volgt de snelheid van de benen vanzelf! De hersenen geven als het ware opdracht dat door de verhoging van de armsnelheid de benen ook 'vaart moeten maken'.


Daarna de loopscholing waarbij vrij lang aandachtwordt besteed aan de armtechniek. Gestart wordt met lopen met de armen op de rug om de lopers te laten voelen dat het gebruik van de armen nodig is voor stabiliteit, coordinatie en snelheid.

De kern bestaat uit minutenloopjes: 2, 4 en 5 minuten op gezellig kletstempo, daarna 3 maal 2 minuten op 'ik kan nog praten maar iets minder veel-tempo'. We noemen dit wel D (duurloop) 1- en D2-tempo. Iedere keer is er een actieve herstelpauze van 2 minuten. Aangezien we een grote ronde maken wordt het begrip stofzuigen uitgelegd. Nadat gefloten is voor de herstelpauze is het de bedoeling dat de voorste lopers teruglopen naar de achterste lopers waarna de totale groep verder loopt voor een volgend tempostuk.  
Tegen elven waren we na dit vrij intensieve programma terug voor de koffie/thee en koek. Er is lekker en fanatiek getraind. Voor ons trainers fijn om te zien. Wel zien we pijntjes bij meerdere lopers. Fysiotherapeut Martijn kreeg meerdere vragen op zich afgevuurd. Sommige lopers zullen misschien even stapje terug moeten doen. Neem deze adviezen serieus. Door de pijn heen lopen kan niet en bestaat ook niet. Lichte spierpijn die enkele dagen duurt kan en mag maar andere signalen maken duidelijk dat 'het lichaam protesteert'. Luister goed naar Martijn maar vooral ook jezelf! 

Tot woensdag/zaterdag!

Geen opmerkingen: