Leuk dat je onze site hebt gevonden. Hier kun je verslagen, foto's, huiswerk, tips & trucs en andere informatie over de Start to Runtrainingen in Leeuwarden vinden.

maandag 7 september 2015

De eerste Start to Runtraining van het najaar


Eerste training Start to Run op 5 september. Het aantal inschrijvingen leek dit najaar wat tegen te gaan vallen maar gelukkig was er een fors aantal ´last minute inschrijvingen´. Zo’n 25 lopers hadden zich rond half tien verzameld bij de Kiosk in de Groene Ster. Heel moedig, want begin september verwacht je mooi weer. Dit viel tegen want er stond een forse wind en we werden getrakteerd op een paar pittige buien.

Helaas zag het anders zo mooie trainings- en recreatiegebied er na het PSY-FI “inside the Vortex” open air festival heel anders uit.  Dit merkten wij tijdens het hoofdprogramma. Je struikelde op sommige paden over kapotte stoelen, vuilniszakken, hout etc. waardoor we zelfs besloten het parcours enigszins ´te verleggen´.

Roelof hield het openingspraatje. Start to Run Leeuwarden heeft 4 trainers, Eddie en Lydia zijn echter de eerste 3 weken vanwege vakantie niet aanwezig. Gelukkig is Donald er wel en samen gaan wij de trainingen verzorgen. Gezien de omvang van de groep is dit geen probleem. Wat gaat er de komende weken gebeuren, wat is de doelstelling van Start to Run, enz.


 Een aantal belangrijke punten:
·         Wekelijks is er een vaste trainingsopbouw. Deze bestaat uit een warming-up, beweeglijkheids- en rekoefeningen, loopscholing, de kern (het hoofdprogramma) en een cooling down.

·         Meld pijntjes altijd even bij je trainer. Wekelijks is Martijn (fysiotherapeut) aanwezig. Martijn is er deze eerste zaterdag niet bij (aanvulling: wij hebben vernomen dat de echtgenote van Martijn inmiddels is bevallen van een gezonde zoon. Gefeliciteerd!). Bij hem kun je ook altijd terecht, maar bij (lichte) blessures is het altijd wel prettig als de trainer hier ook vanaf weet. Wellicht zijn er andere oefeningen mogelijk of zal hij/zij het afraden om bepaalde oefeningen te doen. Maar ook andere lichamelijke klachten wat risico’s bij inspanning met zich mee kan brengen, is verstandig om hierover de trainer in te lichten. Denk bijoorbeeld aan suikerziekte, hartproblemen, epilepsie, enz.

·         Train altijd als je fit en voldoende hersteld bent van de vorige training. Pijnklachten (met name spierpijn) zijn het signaal dat het lichaam nog niet zwaar belast kan worden. Verleg je grenzen niet te snel. Beperk het aantal looptrainingen eerst tot twee keer per week. Daarnaast mag je natuurlijk wandelen, fietsen, zwemmen en fitnessen. Deze sporten zijn (veel) minder belastend. Meld pijntjes altijd aan ons! 

·         Draag comfortabele en goede hardloopschoenen. Running Center zal 1 van de volgende zaterdagen bij een training aanwezig zijn en één en ander aan de groep uitleggen. Je kan natuurlijk ook altijd even bij de winkel langs gaan. Over 2 weken komt een voedingsdeskundige een praatje houden over het belang van goede voeding. Krista zal ongetwijfeld goede tips geven over welke bouwstoffen essentieel zijn wanneer je sport.

Roelof vertelt nog even kort over de site. Op onze site komen o.a. wekelijks verslagen over de trainingen, tip en trucs, quotes en impressies van andere lopers en natuurlijk de foto’s. Daarnaast heeft Start to Run Leeuwarden nog een facebookpagina.

Na alle informatie was het tijd om echt te gaan starten!

Tijdens het rustig inlopen/dribbelen werden enkele beweeglijkheids oefeningen gedaan met daarop volgend het “rekken en strekken”. Maar waarom doen we dit allemaal? De warming up is het opwarmen van je lichaam, voorafgaand aan de inspanning. Het bereidt je lichaam zowel lichamelijk als geestelijk voor wat er komen gaat. Het resulteert bijv. in een betere doorbloeding van de spieren, waardoor er minder kans is op blessures.

Wekelijks volgt daarop de loopscholing en gaan we steeds een stukje verder met de ideale looptechniek. Zaterdag is er vooral aandacht geschonken aan de kniehef, hakken-billen en gebruik van je armen.

De kern (of hoofdprogramma) bestaat uit een minutenloop (1-1-2-1-1-2) met daartussen actieve herstelpauzes. Tijdens deze herstelpauzes is het de bedoeling om stevig te blijven wandelen met een actieve arm inzet. Ga dus vooral niet “ slenteren”. Afsluitend een cooling down. Een cooling down is het tegenovergestelde van een warming up. Het brengt je lichaam na het sporten langzaam weer tot rust. Hierdoor gaat je hartslag weer omlaag, je bloedcirculatie herstelt zich weer en het bevordert de afvoer van afvalstoffen uit de spieren zoals melkzuur. Door dit laatste voorkom je stijfheid en spierpijn en heb je minder kans op blessures.

Eerder in dit verslag heb je kunnen lezen dat tweemaal trainen aan te raden is. Er is een mogelijkheid om de tweede training (naast de zaterdagochtend) te doen bij de zgn. Start to run huiswerkgroep op woensdagavond vanuit locatie: Het Kalverdijkje. Deze trainingen zijn van 19.00 uur tot 20.00 uur.

Past het je niet op te komen trainen op woensdagavond, probeer dan zelf de huiswerktraining te doen. Op het tabblad “Huiswerk” kun je het schema vinden.

Na iedere training plaatsen wij foto's op Facebook en de website. Wij hebben begrepen dat niemand hier bezwaar tegen heeft. 

Wij wensen jullie veel succes en plezier tijdens de eerste trainingsweek en tot woensdag en/of volgende week zaterdag.

Geen opmerkingen: