Leuk dat je onze site hebt gevonden. Hier kun je verslagen, foto's, huiswerk, tips & trucs en andere informatie over de Start to Runtrainingen in Leeuwarden vinden.

zondag 4 oktober 2015

Training 3 oktober


Fris begon het afgelopen zaterdag, maar de mist trok na negenen snel op en het werd heerlijk loopweer. Iedereen kwam om 9.30 uur goed gekleed bij de hokjes in De Groene Ster maar gedurende de training kwam iedereen op temperatuur en werden diverse laagjes kleding 'afgepeld'. 

Deze zaterdag was alweer de voorlaatste weekendtraining voor de afsluitende 3 km op 17 oktober. Wat is er al veel progressie geboekt in techniek en uithoudingsvermogen. Erg mooi om te zien. 

Donald had een snipperzaterdag, Eddie, Lydia en Roelof namen deze keer de honneurs waar. Na het door Lydia verzorgde inlopen deed Eddie de rek- en strekoefeningen en de loopscholing. Er werd weer ruim aandacht besteed aan een goede loophouding, de armtechniek. Nieuw was een oefening voor de coordinatie (hakken-billen en kniehef waarbij na iedere 2 passen even stilgestaan moest worden).

Daarna volgde de kern: 3 x 8 minuten hardlopen (op praattempo!) met telkens 2 minuten actief herstel. Dit verliep prima. Iedereen liep heel mooi op zijn eigen niveau en naar eigen mogelijkheden. Zo moet het!  Wij trainers weten dat de afsluitende 3 km voor iedereen probleemloos gaat lukken.

Voor de start van de training vroeg Lydia kort aandacht voor De Stichting Roparun. De Stichting houdt zich bezig met palliatieve zorg voor jonge en oudere kankerpatienten. Hun motto: ' leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen kunnen worden toegevoegd aan het leven'. Lydia loopt mee met team Cruisinc (waarin meerdere lopers van Loopgroep Leeuwarden zijn vertegenwoordigd) en hoopt op een vrijwillige bijdrage van de deelnemers aan Start to Run. Volgende week is er gelegenheid om een donatie te doen.

Onderstaand nog even een stuk theorie over trainingsvormen.

Inlopen, uitlopen, herstelloop

Tempo: zeer lage intensiteit, wandelen of heel rustig lopen
Effect: opwarmen, herstel

Rustige duurloop

Tempo: zeer lage intensiteit: een tempo waarbij je nog makkelijk kunt praten.
Effect: verbetering uithoudingsvermogen, herstel en vetverbranding. De rustige duurloop is de belangrijkste en meest gebruikte trainingsvorm. Het is een aerobe inspanning, dat wil zeggen dat er voldoende zuurstof beschikbaar is voor de gevraagde inspanning.

Vlotte duurloop

Tempo: ademhaling is iets dieper, maar je kunt nog steeds blijven praten.
Effect: verbetering conditie en bevordering van de snelheid.

Interval

Tempo: intervaltraining is een systeem van trainen waarbij vlotte trajecten worden afgewisseld met rustige trajecten. Tijdens de rustige trajecten treedt gedeeltelijk herstel op.
Effect: verbetering hart-, long- en circulatiesysteem (met name versterking van de hartspier), versterken van de hardloopspieren en verhogen van de snelheid.

Wij lopen tijdens STR met name de rustige duurloop met af en toe een prikkel naar de vlotte duurloop. Interval (en ook andere vormen zoals heuveltraining en fartlek/gevarieerde duurloop) kunnen we nog niet doen. Ga je na de clinic door met trainen, zelf - of in groepsverband bij bijvoorbeeld Loopgroep Leeuwarden dan kunnen de andere trainingsvormen ook worden geprobeerd. Probeer nu niet voor jezelf een leuke intervaltraining te bedenken. Het lichaam is hier simpelweg nog niet aan toe!

Tot woensdag of zaterdag!!


Geen opmerkingen: