Leuk dat je onze site hebt gevonden. Hier kun je verslagen, foto's, huiswerk, tips & trucs en andere informatie over de Start to Runtrainingen in Leeuwarden vinden.

zondag 3 april 2016

Training 2 april 2016

Nog onverwacht fris was het afgelopen zaterdag, maar heerlijk loopweer. Iedereen kwam om 9.30 uur goed gekleed bij de hokjes in De Groene Ster maar gedurende de training kwam iedereen op temperatuur en werden diverse laagjes kleding 'afgepeld'. 

Deze zaterdag was alweer de voorlaatste weekendtraining voor de afsluitende 3 km op 16 april. Wat is er al veel progressie geboekt in techniek en uithoudingsvermogen. Erg mooi om te zien.

In deze training werd wat extra aandacht besteed aan het hellen/gebruik maken van de zwaartekracht.
De lopers werd gevraagd een goede houding aan te nemen met de voeten recht vooruit en gelijkmatige belasting. De knieen losjes gestrekt, de rug opgestrekt en de onderrug iets afgevlakt. Daarna moesten de lopers vanuit de enkels iets naar voren hellen zonder echt uit balans te raken waarbij de houding goed moest blijven. Iedereen voelde hiermee al de 'wet van de zwaartekracht'.

Vervolgens een aantal looptechnische oefeningen waarbij de deelnemers voelden wat er gebeurt als je achterover loopt. Het verschil met lopen vanuit een goede gestrekte houding en hellen vanuit de enkels werd daarna veel duidelijker. Je hebt veel meer voorwaartse snelheid en loopt veel ontspannener en gemakkelijker. De metafoor van de 2 touwtjes werd nog als hulpmiddels aangedragen. Stel je voor dat er een touwtje aan je kruin trekt (goede strekking) en een ander touwtje aan je borstbeen trekt (licht hellen).

Daarna volgde de kern: 3 x 8 minuten hardlopen (op praattempo!) met telkens 2 minuten actief herstel. Dit verliep prima. Iedereen liep heel mooi op zijn eigen niveau en naar eigen mogelijkheden. Zo moet het! Dan blijkt ook dat de verschillen helemaal niet zo groot zijn. In 3 x 8 minuten + 2 x 2 minuten pauze, dus 28 minuten werden afstanden overbrugd tussen 3,3 en 3,8 km. Iedereen is dus feitelijk al 'op koers' voor de afsluitende 3 km. 

Onderstaand nog even een stuk theorie over trainingsvormen.
Inlopen, uitlopen, herstelloop

Tempo: zeer lage intensiteit, wandelen of heel rustig lopen
Effect: opwarmen, herstel

Rustige duurloop

Tempo: zeer lage intensiteit: een tempo waarbij je nog makkelijk kunt praten.
Effect: verbetering uithoudingsvermogen, herstel en vetverbranding. De rustige duurloop is de belangrijkste en meest gebruikte trainingsvorm. Het is een aerobe inspanning, dat wil zeggen dat er voldoende zuurstof beschikbaar is voor de gevraagde inspanning.

Vlotte duurloop

Tempo: ademhaling is iets dieper, maar je kunt nog steeds blijven praten.
Effect: verbetering conditie en bevordering van de snelheid.

Interval

Tempo: intervaltraining is een systeem van trainen waarbij vlotte trajecten worden afgewisseld met rustige trajecten. Tijdens de rustige trajecten treedt gedeeltelijk herstel op.
Effect: verbetering hart-, long- en circulatiesysteem (met name versterking van de hartspier), versterken van de hardloopspieren en verhogen van de snelheid.

Wij lopen tijdens STR met name de rustige duurloop met af en toe een prikkel naar de vlotte duurloop. Interval (en ook andere vormen zoals heuveltraining en fartlek/gevarieerde duurloop) kunnen we nog niet doen. Ga je na de clinic door met trainen, zelf - of in groepsverband bij bijvoorbeeld Loopgroep Leeuwarden dan kunnen de andere trainingsvormen ook worden geprobeerd. Probeer nu niet voor jezelf een leuke intervaltraining te bedenken. Het lichaam is hier simpelweg nog niet aan toe!

Geen opmerkingen: