Leuk dat je onze site hebt gevonden. Hier kun je verslagen, foto's, huiswerk, tips & trucs en andere informatie over de Start to Runtrainingen in Leeuwarden vinden.

maandag 10 oktober 2016

Training 8 oktober 2016

Zaterdagochtend was er wederom niks te klagen over het weer. Een mooie groep lopers verzamelden zich even voor 9.30 uur bij de Kiosk in de Groenester. Op dat moment nog jasjes aan, maar tijdens de training zaten die bij velen om de middel gebonden. En dat in oktober. Het kan anders...

Deze week was voor het eerst fysiotherapeut Martijn vd Windt aanwezig. Mocht je vragen hebben over pijntjes of kwaaltjes, stel ze dan gerust bij Martijn.

Roelof had een welverdiende ATV dag. Eddie naam het inlopen, warming-up en het hoofdprogramma voor zijn rekening en Donald de loopscholing.

Omdat er een aantal lopers, tijdens het lopen, wat last hadden van de onderrug, werd hier extra aandacht aan geschonken bij de warming-up. Rugklachten kunnen ontstaan omdat er grote krachten op je rug komen tijdens het hardlopen. Een goede loophouding is daarom heel belangrijk. Tijdens de trainingen en de loopscholing wordt hier veel aandacht aan geschonken (kijk bijv. niet naar je schoenen, hoe mooi ze ook zijn, maar naar de horizon). Maar ook goede rug- en buikspieren zijn belangrijk. Het is goed om deze te versterken door buik- en rugspier oefeningen.  Ook hiervoor kun je advies inwinnen bij Martijn.

De nadruk bij de loopscholing lag op het licht lopen en actief afzetten. De hebben we geoefend door:

·         Tripling: Houd bovenlichaam zo recht en gestrekt mogelijk. Maak korte pasjes waarbij je steeds afzet en land op de bal van je voet en je knieën minimaal opheft. Je maakt steeds een voorwaartse beweging vanuit je enkel. Je armen zwaaien kort mee vanuit je schouder. Een goede oefening om mee te beginnen.

·         Skipping: Houd weer je bovenlichaam rechtop en licht aangespannen. Hef steeds afwisselend je knieën hoog op (tot je navel) en laat je armen meezwaaien vanuit je schouder. Bij deze oefening zijn twee dingen van belang: houd het contact met de grond steeds zo kort mogelijk en houd je standbeen elke keer volledig gestrekt. 

·         Pendelpas: Hierbij wordt de knie steeds hoog geheven en maakt de voet als het ware een fietsbeweging. De Pendel huppel is een oefening die de voetcoördinatie ondersteunt en de voet hierdoor beter onder het lichaam komt.

Na de loopscholing was het tijd voor het hoofdprogramma: 4 / 5 en 6 minuten in het praattempo (DL - duurloop - 1) en daarna nog 3 x 2 minuten in (DL2). Een iets hoger tempo waarbij het lastiger wordt om te blijven praten. Mooi om de vooruitgang te zien!!

Natuurlijk sloten we weer af met koffie, thee en koek.

Aanstaande woensdagavond kan er weer vanuit het Kalverdijkje met Eddie getraind worden. Vertrek om 19.00 uur.


Tot volgende week zaterdag.

Geen opmerkingen: