Leuk dat je onze site hebt gevonden. Hier kun je verslagen, foto's, huiswerk, tips & trucs en andere informatie over de Start to Runtrainingen in Leeuwarden vinden.

dinsdag 9 oktober 2018

Training 6 oktober 2018

Een moeilijk begin van deze 4e training op zaterdag van Start to Run.We sloten aan bij de lopers van Loopgroep de Groene Ster/Loopgroep Leeuwarden om stil te staan bij het plotselinge overlijden van de zeer geliefde looptrainer Mohammed Farmani. Na de mooie woorden van de sprekers was het een minuut muisstil. We vormden tezamen een eenheid. Een moeilijk moment maar ook een ogenblik van verbroedering waar Mohammed van zou hebben genoten.

Donald ontbrak vandaag. Een weekje Terschelling waar hij op zondag een 50 kilometer trail (onverhard door de bossen, duinen en over het strand) gaat proberen te bedwingen (update: het is gelukt!).
Yldau vervangt hem en verzorgt het hoofdprogramma. Dank hiervoor.
Fysiotherapeut Rutger was er ook weer voor overleg. Een aantal lopers sprak met hem.
Ook gaf hij belangrijke uitleg over het bekken. Veel blessures komen uit het bekken. De juiste houding en de juiste beweging, met name de voorwaartse beweging, wordt door Rutger uitgelegd. Hij doet een aantal oefeningen met de lopers om zaken te verduidelijken.

De stabiliteitsoefeningen en het goed opwarmen van de spieren wordt vervolgens gedaan. Er zijn meerdere spelvormen. Leuk om het enthousiasme bij iedereen te zien.

·      Voetplaatsing en afwikkeling. Hoofdonderdeel tijdens de loopscholing. 
Het is belangrijk om een goede en ontspannen voetafwikkeling te hebben tijdens het lopen. Gespannen voetafwikkeling zorgt voor spanning op de onderbeenspieren en dus meer kans op blessures. Een testje om dit goed te voelen: Til een been op met de knie naar de borst. Voel met beide handen de spieren van het onderbeen. Trek de voet op laat vervolgens weer hangen. Op deze manier voel je duidelijk het verschil tussen spanning en ontspanning. Tevens is het belangrijk dat de voetplaatsing onder je lichaam/lichaamszwaartepunt is. Bij een voetplaatsing voor je lichaam heb je (door de grotere klappen op je gewrichten en spieren) meer kan op blessures.

     Voeding en drinken. Het is voor, tijdens of na het lopen belangrijk om goed te eten en voldoende te drinken. In het tabblad voeding en drinken (zie menubalk) staat één en ander hierover beschreven. Lees dit goed door.

Bij de loopscholing is er aandacht voor de tripling (voorwaartse beweging maximaal een halve voet,houd grondcontact, blijf mooi rechtop en gebruik je armen), de voorhef (ook wel kniehef genoemd, maar de beweging komt uit de heup/het bekken) overgaand in de loopbeweging.

Het hoofdprogramma; 4 minuten, 5 minuten en 6 minuten lopen in D (duurloop)1 en vervolgens nog 3 x 2 minuten in D2. Deze keer een mooie ronde om het meer na de camping De Groene Ster.

Na de coolingdown was er natuurlijk weer tijd voor koffie en koek.

Woensdagavond, is er weer de mogelijkheid om mee te lopen met de huiswerktrainingen. Vertrek om 19.00 uur vanuit Sporthal het Kalverdijkje.

Geen opmerkingen: